Uit de bocht, de verbinding voorbij

“Verbinding is het sleutelwoord”: de openingszin op mijn website, de kern van mijn missie, de rode draad in mijn leven.

 

En toch vind ik het soms zo verdomd moeilijk om me te verbinden, laat staan op een dieper niveau. Want verbinding met de ander begint altijd met verbinding met jezelf: je bewust zijn van je behoeftes en verlangens en die kunnen uiten.

 

En hoewel mijn vermogen tot zelfreflectie goed ontwikkeld is en regelmatig getraind wordt, is dat blijkbaar niet een garantie om altijd in verbinding te zijn met mezelf. Simpelweg omdat ik niet altijd in staat ben om die duidelijk te maken aan de ander.

 

Dan probeer ik wel om duidelijk te maken wat ik wil, maar dat gaat dan op zo´n manier dat verbinding ver te zoeken is. Dan vlieg ik uit de bocht, en communiceer zo aanvallend, dat de ander niet anders kan dan in de verdediging schieten of zich verbergen. Geen verbinding, maar verwijdering.

 

Oh, en daar baal ik zo van!

 

Het is zo belangrijk om juist wel de verbinding aan te gaan dat ik er echt verdrietig van word als ik weer eens in de aanval ga.

 

Er staan mij nu een aantal dingen te doen:

  1. de negatieve energie van mijn verdriet en boosheid op mezelf omzetten in daadkracht
  2. met die daadkracht dat boek over Geweldloze Communicatie – dat al jaren ongelezen bij mij in de kast staat – lezen
  3. geweldloze communicatie integreren in mijn leven
  4. stilte opzoeken om een diepe, innerlijke rust en een vreedzame geest te bevorderen

 

Starting… now!

 

 

 

2 thoughts on “Uit de bocht, de verbinding voorbij

  1. Wat fijn. Ik pak mijn boek ook weer. Ik merk dat het al steeds beter gaat sinds ik in dat boek ben begonnen en mij bewust ben geworden hoe het werkt… maar het blijft lastig het altijd toe te passen in de praktijk. Goed dat je me weer even wakker schudt! En zo eerlijk ook.

    1. Het is inderdaad heel lastig om in de praktijk toe te passen! Vooral als je midden in een heftige situatie zit, is het moeilijk om niet impulsief te reageren. Ik vraag me af: waarom leren we dit niet collectief?
      Goed om bij jou te lezen dat het dus wel iets is wat je kunt ontwikkelen, AnneMarie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.