Niet-weten=ruimte voor verbinding

Midden in de donkere ruimte staan twee schermen op een minimalistische poot. Op de schermen worden vondsten afgebeeld: rechts stenen en links iets wat ik denk te herkennen als dierenresten. Tegen een witte achtergrond knallen ze in al hun eenvoud en detail de ruimte in.  De beelden wisselen elkaar in een traag en constant ritme af.

Ik merk dat ik zoek. Naar overeenkomsten tussen de stenen en de resten. In vorm, textuur, grootte, voorkomen. Ik vraag me af: wat is het idee dat hier achter zit? Wat willen de kunstenaars vertellen? Wat is het dat ik zie?

Maar ik vind geen antwoord. Ik kom er niet uit. Ik weet het niet.

Deze toestand – dit niet-weten – zou voor onrust kunnen zorgen. Omdat je neiging is om op zoek te gaan naar handvatten en aanknopingspunten om het te begrijpen. Zodat je het kunt inpassen in de structuren van je hoofd en je perspectief op de wereld.

Maar er ontstaat geen onrust. Ik weet het niet, ik merk het op en ik leg me er bij neer. Ik laat de neiging om te willen begrijpen los. En dat creëert ruimte, openheid en rust. Er ontstaat vrijheid om op een onbevangen manier nieuwsgierig te zijn. Ruimte voor nieuwsgierigheid zonder verwachtingen. Openheid van geest. Het is oké, dat ik niet weet.

Het is precies dit soort openheid dat je nodig hebt om diepe verbinding aan te kunnen gaan met de wereld om je heen. Met andere mensen en met andere dieren. Want in contact met anderen loop je er tegenaan dat je de ander niet begrijpt, of dat ze niet past binnen de structuren van jouw wereld. De uitdaging zit erin om die ander – ondanks dat je haar niet begrijpt – toch vanuit vertrouwen en liefde te benaderen. Met een open blik, een open geest en een open hart.

Durf jij je over te geven aan niet-weten?

 

expositie Archives of absence, archives of presence van Sibylle Eimermacher en Martin Brandsma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.